Urbani zadarski festival - KvartArt 2018.

Urbani zadarski festival - KvartArt 2018.

Urbani zadarski festival - KvartArt 2018.

Otvoren ovogodišnji "KvartArt"! Zadar je ponovo dobio dnevni boravak na otvorenom.

Ovogodišnji festival traje od 15. do 23. lipnja 2018. godine iza Gradske knjižnice Zadar i bivše vojarne u ulici Stjepana Radića. Prvu večer festivala  svojim koncertom otvorio je misteriozni duo Nipplepeople.

Program obuhvaća niz radionica i aktivnosti edukativno-zabavnog karaktera kojima je cilj stvoriti kreativnu atmosferu unutar koje  nastaju nove ideje, nova poznanstva i novi projekti. U tom mozaiku su i zadarski craft pivari, skejteri, arhitekti, pjesnici, fotografi, slikari, novinari, glazbenici, profesori koji potiču izvannastavne aktivnosti, plesači, glumci, amateri svih mogućih umjetničkih stremljenja, to je, reklo bi se - ekipa u Kvartu. 

Prostor je dobio i sasvim novu dimenziju, zahvaljujući intervencijama mladih arhitekata kroz projekte ''Zeleniše'' i ''Žutinel''. "Zeleniše" se nalazi uz skate park i tu imate i šank i lounge dio, kao i u "Žutinelu" koji je još prostraniji. 


KvartArt festival financira se sredstvima Europske unije i Grada Zadra. Cilj projekta je promoviranje javnog prostora te podizanje razine svijesti o promišljanju ulica kao rezidencijalnih zona namijenjenih prvenstveno stanovnicima, susjedima i obiteljima koje žive u tim ulicama te ponovnom skretanju pažnje na ulicu koja je dvorište, prostor za druženje, upoznavanje i razonodu.

Više o KvartArtu 2018. pročitajte na službenoj FB stranici festivala (@kvartartzadar). 

Izvor: Grad Zadar

 

O KvartArt-u

KvartArt je urbani zadarski festival koji okuplja mlade kreativce i njihove projekte te kroz njih ima za cilj revitalizirati zapuštene javne prostore, potaknuti novo promišljanje funkcije javnih gradskih prostora i sadržaja gradskih kvartova te promovirati urbanu kulturu i popularizirati mladenačku umjetnost.

KvartArt promovira urbani način življenja i to kroz sve vrste umjetnosti - glazbenu, dramsku, filmsku, likovnu, književnost i dr. - te ih predstavlja u neformalnom obliku, kako kroz ulične performanse tako kroz koncerte, edukativne radionice, projekcije, igru, zabavu, edukativne radionice i slično.

Aktivnosti usmjerene prema mladima unutar KvartArta oplemenjene su gostovanjima brojnih edukatora, voditelja, umjetnika i aktivista. Njihova znanja i iskustva u susretu s mladima ispunit će cilj festivala - stvoriti kreativnu atmosferu unutar koje će nastajati nove ideje, nova poznanstva, novi projekti, nova stvarnost.

Važan segment u pokretanju festivala 2017. godine bio je EU projekt "Living Streets" iz programa LIFE iz kojeg se festival financirao, a koji ima za cilj promociju javnog prostora te podizanje razine svijesti o promišljanju ulica kao rezidencijalnih zona namijenjenih prvenstveno stanovnicima, susjedima i obiteljima koje žive u tim ulicama, odnosno ponovnom skretanju pažnje na ulicu koja je dvorište, prostor za druženje, upoznavanje i razonodu.

Ovogodišnji festival donosi brojne novine, ali isti duh - zajedništva i kreativnosti!