Pričam ti priču: ZABORAVLJENI ZADAR – NEISPRIČANE PRIČE

  • Naslovna
  • Novosti
  • Pričam ti priču: ZABORAVLJENI ZADAR – NEISPRIČANE PRIČE
Pričam ti priču: ZABORAVLJENI ZADAR – NEISPRIČANE PRIČE

Pričam ti priču: ZABORAVLJENI ZADAR – NEISPRIČANE PRIČE

Prema legendi, prođete li kroz Kopnena vrata u maloj lučici Foša, koja su u srednjem vijeku bila jedini ulaz u grad, i zamislite želju, ona će vam se ispuniti. Morate jedino paziti na to, da u tom trenutku, nitko ne pohodi grad, kroz dva ostala oluka.

Pričekajte, prođite sami, kroz manji prolaz, uz more, sa svojim mislima, i želja se, kaže legenda, ostvaruje.
 
Ako vam je želja upoznati grad, prošetati kroz njegovu zanimljivu prošlost, dugu više od 3 000 godina, dovoljno je da odškrinete vrata Kneževe palače, monumentalne građevine iz 13. stoljeća, koja kroz svoju povijest, priča povijest Zadra, isprepletenu bogatstvom zajedničke, bogate kulturne baštine.
 
Palača gradskoga kneza, ili Kneževa palača, prvi put se spominje u pisanim tragovima, godine 1288., kad se u sačuvanim dokumentima govori o velikoj dvorani općinske palače. Deset godina ranije, za kneza se još uvijek iznajmljuje stan, a 1283., dovršava se kuća za kneževe savjetnike. Raskoš kamene palače, uz veliku dvoranu, odnosno Vijećnicu, u kojoj je zasijedalo gradsko vijeće, upotpunile su konobe, spremišta, kancelarije, dvije konjušnice.
 
U to vrijeme, dio zdanja, krio je i tamnicu. Kneževa palača dominirala je ovim dijelom grada, smještena na završetku, ili početku, ovisno kuda vas put do nje nanese, glavne i najduže zadarske ulice – Kalelarge.
 

Knjizica_prica_knezeva

Izvor fotografija i teksta: Knjižica priča - ZABORAVLJENI ZADAR*

Autori:
Ana Dobrović i Abdulah Seferović

Stručni suradnik: Vladimir Alavanja

Fotografije: Narodni muzej Zadar

 

*Knjižica priča izrađena je u sklopu projekta "Obnova i turistička valorizacija kulturno povijesnog kompleksa Kneževe palače" sufinanciranog u sklopu operativnog programa "Regionalna konkurentnost".