Godinu dana Kneževe palače

Godinu dana Kneževe palače

Godinu dana Kneževe palače

Godinu dana Kneževe. Zar već? Korisnici prostora, Koncertni ured Zadar i Narodni muzej Zadar, su za obilježavanje ove godišnjice pripremili bogat izložbeno-glazbeni program. Kroz razna događanja, od koncerata, gledaonica, plesnih večeri sve do izložbi i radionica obilježit će se godinu dana otkako je Kneževa palača u novom ruhu otvorila svoja vrata građanima i posjetiteljima.

-       Već u ovu subotu 3. veljače Klub u Kneževoj donosi koncert jednog od najtalentiranijih mladih jazz pijanista iz Italije, Enrica Zanisija! Na koncertu s početkom u 20 sati u klupskoj atmosferi Koncertne dvorane braće Bersa koja će se za ovu priliku transformirati u klub, Zanisi koji se školovao na prestižnom Manhattan School of Music i do danas surađivao s velikanima svjetskog jazza kao što su David Liebman, Andy Sheppard, Sheila Jordan, Roberta Gambarini i Stefano Di Battista, predstavit će svoje skladbe s albuma Piano Tales. Koncert se održava uz potporu Talijanskog instituta u Zagrebu.
 
-       Isti dan u jutarnjim satima u Koncertnoj dvorani braće Bersa započinje Radionica dobrog zvuka u sklopu ciklusa Mladi u Kneževoj. Dipl. ing Saša Miočić s učenicima Tehničke škole Zadar i Prirodoslovno - grafičke škole Zadar u četiri će subote u veljači, (3., 10., 17. i 24.) održati predavanja pod nazivom Od mikrofona do uha te raditi na teoretskom gradivu ali i praktičnim vještinama s područja zvuka. Pohađanje radionica rezervirano je za učenike navedenih škola u prethodnom dogovoru s njihovim nastavnicima.
 
-       Dan kasnije u nedjelju 4. veljače u 20 sati nastavlja se Klub u Kneževoj i to u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra. Na koncertu s početkom u 20 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa nastupit će japanska pjevačica Minami Kayoko te zadarski Black Coffee duo (bas gitarist Renato Švorinić i klavirist Ivan Ivić) i to kao redovni dio programa Tuna Sushi festivala.
 
-       Najnoviji program u sklopu ciklusa Mladi u Kneževoj, takozvana Gledaonica, 8. i 22. veljače u Koncertnoj dvorani braće Bersa donosi projekcije koncerata Live at Hollywood Bowl Jeffa Becka, jednog od najvećih gitarista koji stoji uz rame Ericku Claptonu i Jimmyju Pageu  i Live in Prague izuzetnog filmskog skladatelja Hansa Zimmera.
 
-       Centralno događanje u veljači u Kneževoj će palači u organizaciji Koncertnog ureda Zadar biti karneval. U utorak 13. veljače u sklopu Plesa i kluba u Kneževoj u 20 sati će nastupiti Salsa Sanduga. Sastav kojeg čine probrani hrvatski i slovenski jazz glazbenici, Hrvoje Rupčić (udaraljke), Marin Ferketin i Miron Hauser (tromboni), Krešimir Tomec (bas) i Erik Marenče (klavir), a koji vješto i znalački koketiraju sa salsom, predvođeni strastvenim kubanskim pjevačem Lazarom Amedom Hierrezuelom Zumetom, svojom će glazbom i nastupom osigurati pravi karnevalski ugođaj na katu Kneževe palače. Ne zaboravite se maskirati!
 
-       Za kraj mjeseca Ples u Kneževoj donosi još jedno druženje tango plesača. Milonga će se održati u petak 23. veljače s početkom u 20 sati.

 


 
Program proslave prve obljetnice svečanog otvorenja Kneževe palače obilježava i Narodni muzej Zadar kroz:


-       Muzej plesa
interaktivna plesna instalacija za djecu (uzrast od 4 do 10 godina), umjetnička organizacija VRUM uz podršku Zadarskog Plesnog Ansambla i KLIKER platforme, edukativna dvorana, 10h, 11h, 13:30h


-       Prva godina Kneževe palače
projekcije izložbenih i glazbenih programa prve godine Kneževe palače, slušaonica "…jer glazba pokreće ", Narodni muzej Zadar, Koncertni ured Zadar, izložbene dvorane, od 10h do 14h


-       Planine
povijesni plesovi iz predstave Planine prema prvom hrvatskom romanu Petra Zoranića, Zadarski plesni ansambl u koreografiji Sanje Petrovski, atrij, 11h


-       Cataleya fashion show
dizajnerica Martina Ješe, izložbene dvorane/atrij, 12h


Izvor: Kneževa palača