Kallay Collection exhibition u Kneževoj palači

Kallay Collection exhibition u Kneževoj palači

Kallay Collection exhibition u Kneževoj palači

"OD CRNE ZASTAVE DO CRNE LINIJE" Nakon premijernog predstavljanja u Modernoj galeriji u Zagrebu u siječnju prošle godine, Kolekcija Kallay će se predstaviti i zadarskoj javnosti u organizaciji Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar.

Kolekcija Kallay obuhvaća djela hrvatske moderne te avangardne i neoavangardne umjetnosti.

U Kneževoj palači u Zadru predstavit će se izbor iz Kolekcije Kallay koji obuhvaća vrhunska djela hrvatske umjetnosti kroz 20. stoljeće. Na izložbi će biti zastupljeno preko 60 djela i 50 autora među kojima su Ljubo Babić, Menci Clement Crnčić, Mato Celestin Medović, Ignjat Job, Juraj Plančić i mnogi drugi predstavnici moderne te autori i grupacije koji su obilježili drugu polovicu 20. stoljeća kao što su EXAT 51 (zastupljen radovima Vlade Kristla, Ivana Picelja, Vjenceslava Richtera, Aleksandra Srneca), Gorgona (Dimitrije Bašičević Mangelos, Miljenko Horvat, Ivan Kožarić, Đure Seder, Josip Vaništa), Grupa šestorice autora (Boris Demur, Željko Jerman, Vlado Martek, Sven i Mladen Stilinović) te Ivo Gattin, Tomislav Gotovac i Goran Trbuljak.

Na izložbi će se moći pogledati i antologijska slika hrvatske moderne autora Ljube Babića Crna zastava iz 1916. godine koja nam je ustupljena na posudbu ljubaznošću Moderne galerije u Zagrebu u čijem se stalnom postavu nalazi do 2020. godine.

Izložba je ostvarena sredstvima Grada Zadra i Ministarstva kulture Republike Hrvatske i ostaje otvorena do 25. svibnja 2019. godine.

Izvor: Kneževa palača (FB)